KGORO DINING AREA

>> Back to Facilities

...

 

Taking into consideration of South Africa's weather, the Kgoro dining area was constructed especially as a common area that provides prepared hot lunches and a snacking cafeteria. The kitchen consists of gas stoves and uses minimal electricity which makes the space energy efficient. The leaf shaped polycarbonate material creates a light ,open air environment with a relaxed garden setting that is intimate. The amphitheater accentuates the outdoor perception and has its benefits for future events that can happen during the day or evening. The custom made umbrellas and trees that surround the dining area were specifically for the use of shade when eating and or relaxing.

The location of the Kgoro was as important for the design as the actual function of the space. The cafeteria and dining commons is situated in the heart of the campus and is a central meeting venue for students, faculty, and staff. It is aptly named “The kgoro” as this translates into the African Zulu meaning for meeting place. A meeting place that could be used during the day but also a space that could be used at night to hold intimate early evening community events.  

A number of challenges were experienced with the building as there are several severe changes in the natural ground level. Visually from an eastern perspective, the cafeteria is on the same level as the rest of the campus where  in reality the kitchen facility of the building is sunken into a deep embankment along the northern staircase. When looking at design options we wanted to maintain an African element and take advantage of the south African weather. The building materials were carefully selected to compliment the natural African landscape and provide an outdoor area that would take advantage of this. Natural stone elements and cladding was used on the majority of the building to create this feeling. The architecture of the building from above resembles the shape of a leaf and polycarbonate materials were used on the roof around the eating areas to provide light and shelter. Concrete columns, wooden cladding, and the slate flooring further enhance the use of natural materials and make the space fit naturally into a difficult landscape. Custom made steel umbrella and leaf shade structures were built to provide additional shade around the seating areas to allow students to eat the meals in their group surroundings. The creation of a landscaped amphitheater further enhanced this feeling of an indoor-outdoor space while still retaining a feeling of connection to the cafeteria.

 


 

Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.


Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.


Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.

Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.


Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.


Together we dare to imagine, inspire to succeed and courageously make a difference.


powered by finalsite